9-Daagse riviercruise van Kiev naar het zuiderse Odessa
v.a. € 0 p.p.

9-Daagse riviercruise van Kiev naar het zuiderse Odessa

Deze cruise neemt u mee over de majestueuze Dnjepr dwars door Oekraïne. Het prachtige landschap wordt afgewisseld door interessante excursies. In de steden waar het schip gedurende de riviercruise aanmeert vinden we de sporen van diverse overheersers en huidige bewoners. Oekraïne is een mooie mix met Griekse, Tataarse, Joodse en Russische invloeden. Historische kathedralen en kloosters worden afgewisseld door monumenten uit het Sovjettijdperk en interessante musea. Elke stad vertelt een eigen verhaal tijdens de cruise over de Dnjepr. Ervaar Oekraïne vanaf Kiev tot aan de Zwarte Zee en dat aan boord van de Dnjepr Princess.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Ukraine Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het schip en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Alle overnachtingen aan boord van de Dnjepr Princess
• Verblijf aan boord op basis van volpension
• Alle vervoer ter plaatse
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• Gegarandeerd vertrek

 

Dag 1 – Kiev
U vertrekt vandaag naar Kiev. Na de transfer volgt de inscheping aan boord. Tijdens de captains cocktail maakt u kennis met de bemanning en ontmoet u uw medepassagiers.
 
Dag 2 – Kiev
Na het ontbijt maakt u kennis met Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. De vele historische bezienswaardigheden getuigen aan het rijke verleden van de stad. Kiev was ooit de hoofdstad van de vroegere voorlopers van het huidige Oekraïne en Rusland, de staat Kiev-Rus. Tijdens de stadsrondrit ziet u de belangrijkste bezienswaardigheden zoals het Onafhankelijkheidsplein met haar grootse standbeeld, de Gouden Poort, de Sint-Sofia kathedraal en de Andreevskiy straat met haar gezellige marktkraampjes, ook wel het Montmartre van Kiev genoemd. Hier vindt u vele kunstenaars en gezellige cafeetjes. Kenmerkend is de Sint-Andreas kerk, gebouwd in 1754 door de bekende architect Rastrelli. Ook bezoeken we de architectonische parel van Kiev; de Vladimir kathedraal, één van de belangrijkste monumenten van de stad. Optioneel wordt een excursie aangeboden naar de Sint-Sofia kathedraal. Deze kathedraal dateert uit 1037 en is gebouwd door prins Yaroslav de Wijze. Kenmerkend zijn de 13 uivormige koepels, de mooie fresco’s en de authentieke mozaïeken in het interieur.  In de avond kunt u, optioneel, een voorstelling bijwonen van het Oekraïens Nationale Koor.
 
Dag 3 – Kiev
Vandaag kunt u Kiev op eigen gelegenheid ontdekken of u kunt optioneel deelnemen aan een excursie naar het Kiev-Pechersk-Lavra. Het Holenklooster van Kiev is de zetel van de Oekraïens orthodoxe kerk in Oekraïne en werd in 1051 in de heuvels bij Kiev gesticht door de monniken Antonius en Theodosius. Het complex omvat diverse religieuze bouwwerken maar is met name opvallend door het ondergrondse gangenstelsel waar de monniken zich terug trokken en begraven werden. Door de constante temperatuur gaan de lichamen niet over tot ontbinding en is er een soort van mummificatieproces opgetreden. Tevens kan u er vandaag voor kiezen om een voorstelling bij te wonen van het Oekraïens Nationaal Koor.
 
Dag 4 – Vaardag
Volle dag vaart. Vandaag wordt een boordprogramma georganiseerd.
 
Dag 5 – Zaporizhzhya
Zaporizhzhya ligt zo’n 600 km ten zuidoosten van Kiev en wordt ook wel het land van de Kozakken genoemd. Archeologische vondsten stellen vast dat er 2000 tot 3000 jaar geleden in het Scytisch gebied nomaden leefden. Van de 5e tot de 17e eeuw was deze plaats beroemd vanwege de vesting Zoprizka Sich, het gebied van de Kozakken. In 1770 bouwde de Russische overheid een nieuwe vesting aan de Dnjepr genaamd Aleksandrovsk. Tot het begin van de 20e eeuw was Aleksandrovsk een kleine stad. Na 1921 werd de naam veranderd in Zaporizhzhya. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was de stad de plaats van krijgsgevangenenkampen. Tijdens de stadsrondrit neemt de gids u mee langs de mooiste bezienswaardigheden, waarbij een bezoek aan het Kozakkenmuseum is inbegrepen. Optioneel kunt u nog een Kozakse paardenshow bijwonen.
 
Dag 6 – Kherson
Kherson is gelegen aan de monding van de Dnjepr en staat  bekend om haar weidse steppes, tuinen en wijngaarden. Vanuit Kherson maken we een boottocht naar de prachtige Dnjepr delta. Een indrukwekkende tocht door een prachtig natuurgebied dat rijk is aan flora en fauna. Onderweg zal er nog gestopt worden bij een traditioneel vissersdorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
 
Dag 7 – Odessa
Odessa is gesticht in 1794 door Katharina de Grote en is de grootste havenstad van Oekraïne. De stad wordt ook wel het Marseille aan de Zwarte Zee genoemd. De aangename sfeer van de stad is te danken aan de prachtige ligging aan de Zwarte Zee, lange zomernachten, de talrijke monumenten en “zuiderse” architectuur. Tijdens de uitgebreide stadstour passeert u o.a. de  beroemde Potemkin trappen, het prachtige opera- en ballet theater en talloze neoklassieke gebouwen. In de namiddag kunt u Odessa op eigen gelegenheid verder verkennen. U kunt bijvoorbeeld gaan winkelen in enkele van de prachtige overdekte passages of flaneren over de boulevard. Optioneel kunt u een bezoek brengen aan het Museum van Schone Kunsten. Hier vinden we een van de grootste collecties van Russische en Oekraïense meesterwerken, van de 15e-eeuwse iconenschilderkunst tot hedendaagse kunstvoorwerpen. In de avond zal de mogelijkheid geboden worden een opera of balletvoorstelling bij te wonen.
 
Dag 8 – Odessa
Vandaag kunt u Odessa op eigen gelegenheid ontdekken of indien u wenst kunt u deelnemen aan 2 optionele excursies. De de tour “kerken van Odessa”, tijdens deze tour maakt u kennis met verschillende kerken waaronder de belangrijkste kathedraal, enkele kloosters en een synagoge. Een alternatieve optie is een uitstap naar Belgorod-Dnestrovski, vroeger gekend als Akkerman. Een stad in het westen van Oekraïne, bij de grens met Moldavië. Vooral gekend door het fort, gebouwd in de 7e eeuw en kan vergeleken worden met deze van Rome, Jeruzalem en Athene. Gedurende de jaren werd het fort bezet door verschillende volkeren zoals de Hunnen, Tataren en Turken.
 
Dag 9 – Odessa
Na ontscheping volgt de transfer naar de luchthaven voor uw terugreis.


Wijzigingen
Ter plaatse kunnen wijzigingen aangebracht worden in het programma te wijten aan de drukte van de vaarroute.


Optionele excursies:
- Kiev, Holenklooster – 30 Euro
- Kiev, bezoek aan de St. Sophia’s Kathedraal – 30 Euro
- Kiev, Oekraïens Nationaal koor – 31 Euro
- Kiev, bezoek aan het openlucht Museum – 26 Euro
- Kiev, “Kiev by Night” boottocht met folkshow – 37 Euro
- Zaporizhzhia, Kozakse paardenshow – 29 Euro
- Odessa, Museum voor Schone Kunsten - 22 Euro
- Odessa, tour “kerken van Odessa” – 27 Euro
- Odessa, opera- of balletvoorstelling – 57 Euro
- Odessa, dagtrip naar Belgorod-Dnestrovski – 55 Euro
- Vilkovo, boottocht naar de Danube delta – 40 Euro

Tijdens uw 9-Daagse riviercruise van Kiev naar het zuiderse Odessa verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.
SCHIP

Kiev - ms Dnjepr Princess

Het schip
Tijdens deze cruise verblijft u aan boord van het ms Dnjepr Princess. Het comfortabele schip is recentelijk geheel gerenoveerd en voldoet aan de strengste veiligheidsvoorschriften. Het schip is ongeveer 116 meter lang, 17 meter breed en telt 140 hutten verdeeld over 4 dekken. Het volledige schip is voorzien van airconditioning en biedt plaats aan 270 passagiers.
 
Faciliteiten
Tot de faciliteiten behoren o.a. de receptie, kluisjes (tegen betaling), 2 restaurants, 2 bars, 24-uurs beveiliging, een dokter, sauna, solarium, kapsalon, souvenirwinkeltje en een zonnedek. Aan boord zijn diverse folkloristische concertavonden, dansvoorstellingen, cursussen en regelmatig opvoeringen van een live-orkest te zien. 
 
Verblijfsbasis
Aan boord van het ms Dnjepr Princess kunt u genieten van een volpension menu. Het schip beschikt over een goede Oekraïense keuken met veel nationale specialiteiten. Deze maaltijden worden geserveerd in één van de twee restaurants. Het Kiev restaurant serveert eigentijdse Oekraïense gerechten, terwijl u in het elegante Odessa restaurant van de verfijnde keuken kunt genieten. Op verzoek serveert het schip ook glutenvrije, suikervrije en lactosevrije menu’s.
 
De hutten
Alle hutten van het ms Dnjepr Princess zijn buitenhutten met een comfortabele en luxueuze inrichting. De hutten zijn voorzien van een douche en toilet, airconditioning, verwarming en radio. De badkamers in de hutten hebben een haardroger. Alle hutten op het hoofd, boven- en bootdek hebben grote openslaande ramen. De hutten op het benedendek hebben patrijspoorten. Bij slecht weer worden de ramen vergrendeld.

 

Algemeen
Deze voormalige graanschuur van de Sovjet-Unie is bijna 20 keer zo groot als België en daarmee het op een na grootste land van Europa na Rusland. Het land telt ongeveer 48 miljoen inwoners. Oekraïne betekent grensland en is van oudsher een kruispunt van belangrijke handelsroutes van de Scandinavische landen naar de Zwarte Zee en van West-Europa naar Centraal-Azië. De Dnjepr rivier, speelt daarbij een belangrijke rol. Oekraïne zal u verrassen met zijn boeiende steden, rijke cultuur, turbulente geschiedenis en prachtige natuur. 
 
Ligging
Oekraïne grenst aan Rusland, Wit-Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Het is sinds 1991 onafhankelijk van de voormalige Sovjet Unie. Sinds 27 december 2014 wordt het personen- en goederenvervoer via de weg en trein vanuit Oekraïne naar de Krim zwaar gehinderd. Dit komt omdat de Krim onder Russische controle is. Europa erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Het landschap van Oekraïne kenmerkt zich door grote stukken ongerepte natuur, bosgebieden en moerassen. Grote delen van deze natuur zijn ondergebracht in beschermde natuurreservaten. In de Krim vindt u een grote kustlijn. 
 
Klimaat
Oekraïne is onder te verdelen in twee klimaatzones, één met een gematigd landklimaat en een zone met een mediterraan klimaat. Bijna het gehele land valt in de zone van het gematigde landklimaat. Alleen in het zuiden in de buurt van de Krim is er een Middellands Zeeklimaat met hete zomers en milde winters. De beste reisperiode is van april t/m september.
 
Religie
De voornaamste kerk in Oekraïne is de orthodoxe kerk. In 1989, vlak voor de onafhankelijkheid, werd de Russische kerkprovincie herdoopt tot de Oekraïens-orthodoxe kerk, maar wel onder het patriarchaat van Moskou. De toenmalige metropoliet van Kiev stichtte daarop zijn eigen Oekraïens-orthodoxe kerk met het patriarchaat Kiev. Tussen deze twee groepen woedt nog steeds een felle machtsstrijd. Een belangrijke reden hiervoor is dat in het oosten van Oekraïne nog veel Russen wonen die aanhangers van de Russische orthodoxe kerk zijn met het Moskouse patriarchaat. Daarnaast bestaat een met Rome geünieerde kerk, de semi-orthodoxe Grieks-katholieke kerk met ongeveer 4 miljoenen leden in Oekraïne. Verder bestaan er verschillende denominaties van Baltische kerken met een eigen organisatie, seminaries, universiteiten en Bible colleges. Joden vormen met 500.000 leden een minderheid, maar zijn cultureel en religieus nog zeer actief. Sinds 1996 is de vrijheid van godsdienst in de grondwet vastgelegd. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de grote steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal in de stad zijn eetgelegenheden, cafés en bars te vinden. De meeste restaurants accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense, wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Oekraïne uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat, het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip - la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart. 
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. 
Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat u daarvan nooit zeker weet wat u koopt! Sjampanskoje is de Oekraïense champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. 
Koffie en thee:
Thee is een traditionele Oekraïense drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao, melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Oekraïne heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als in de Benelux. 
 
Tijdsverschil
In Oekraïne is het 1 uur later dan in ons land. De zomertijd loopt in Oekraïne van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.
 
Taal
Het Oekraïens is de officiële landstaal, daarnaast wordt Russisch veel gesproken in steden zoals Kiev en Odessa. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. De lokale bevolking waardeert het zeer als u een paar woorden Russisch spreekt. De meeste mensen zullen hun best doen om u te helpen wanneer u de weg vraagt. Als u de Oekraïense/Russische taal niet beheerst is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Oekraïens geschreven wordt, vertoond sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Kiev handig.
 
Bagage en kleding
Voor Oekraïne gelden geen bijzondere kleding eisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u deze over uw hoofd kunt draperen bij het binnentreden van een kerk. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van uw paspoort en houd dit gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog drie maanden geldig te zijn na terugkomst in België. 
Visum: 
Voor Oekraïne is geen visum verplicht voor een verblijf korter dan 3 maanden. 
Douanebepalingen: 
Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. In het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monniken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken
De munteenheid van Oekraïne is de Hryvnia. In november 2019 was de waarde van een euro ongeveer 28 Hryvnia. De Hryvnia bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zal u deze laatste niet gebruiken. 
In de grote steden kan u met een pinpas geld afhalen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. 
Wilt u Euro’s wisselen in Hryvnia, dan kan u terecht bij banken of wisselkantoren (obmen valjoeti). Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 12.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. 
Wissel het geld NOOIT op straat. 
Let op! Vraag voor vertrek aan uw bank of uw bankpas geldig/werkzaam is. 
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Oekraïne om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Een indicatie is € 2,- per persoon per dag voor de gids en € 2,- per persoon per dag voor de chauffeur. 
 
Gezondheid
Wie in Oekraïne met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden. 
Drinkwater: 
De kwaliteit van het drinkwater verschilt in Oekraïne per stad. In Kiev kunt u het leidingwater niet drinken. Mineraalwater is overal verkrijgbaar. 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Kiev, Odessa als Lviv voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neemt een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u te allen tijde in uw handbagage te vervoeren. 
 
Diversen: 
In de zomer krijgen mensen met contactlenzen regelmatig last van geïrriteerde ogen door stof, zowel op het platteland als in de steden. Neem voor de zekerheid een reservebril mee. 
 
Vaccinaties: 
De informatie omtrent vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts of met het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen www.itg.be. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers:
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: 
Post van Oekraïne naar huis doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn geel van kleur.
Internet: 
U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi.
Telefoon: 
Vanuit de grotere steden kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 20 Hryvnia), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Oekraïne te bellen en gebeld te worden. Oekraïne heeft het internationale landennummer 0038.
 
Openbaar vervoer
Indien u tussen grote steden reist, kunt u het beste de dag en/of nachttrein nemen. Deze zijn niet duur en zijn snel. 
In Kiev zelf kunt u gebruik maken van de metro. Het netwerk bestaat al sinds 1960 en er worden dagelijks meer dan 1,7 miljoen mensen mee vervoerd. Naast de metro zijn er nog een aantal andere manieren om de stad te ontdekken met het openbaar vervoer. Zo kunt u de buitenwijken het beste bereiken met de tram of een minibusje. In Kiev zijn er officiële taxi’s en Uber. Let op het is belangrijk om van te voren een prijsafspraak te maken. 
 
Veiligheid/ Criminaliteit
Sinds 2014 is er een conflict in Oekraïne, maar dit speelt zich slechts in 5% van het land af. Het overgrote deel van Oekraïne is veilig, zo ook de steden Kiev en Lviv. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert u niet te reizen naar de Krim. België erkent de Krim niet als Russische grondgebied. Het gebied is onder Russische controle. Reist u vanuit Oekraïne naar de Krim of juist van de Krim naar Oekraïne, dan heeft u speciale toestemming nodig van de overheid in Oekraïne en Rusland. Daarnaast adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken u niet naar Donestk en Loegansk te reizen. 
 
Op straat is het in Oekraïne over het algemeen veilig. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, in het bijzonder in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Oekraïne, net als bij ons, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met klein geld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. 
Daarnaast kunt u altijd kijken op de website van het ministerie van buitenlandse zaken in welke gebieden u wel en niet dient te komen. Sovjet Reizen kan hier ook advies in geven.  
 
Cultureel erfgoed en UNESCO 
- Oude stad van de Tarische Chersonesos en haar chora
- Sint Sophia kathedraal en andere gerelateerde kloosters/kathedralen in Kiev
- Pechersk Lavra in Kiev
- Lviv, historische centrum
- Residentie van Bucovina en Dalmatië metropolieten
- Hout tserkvas van de Karpaten
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste vaste feestdagen zijn het Nieuwjaar op 1 januari, Dag van de Vrouw op 8 maart, Dag van de Arbeid op 1 mei, Dag van de Overwinning op 9 mei, Dag van de Constitutie op 28 juni en Onafhankelijkheidsdag op 24 augustus. Naast de nationale feestdagen ken Oekraïne ook nog een aantal Orthodox-Christelijke feestdagen die elk jaar op een andere dag of andere maand vallen zoals Pasen, Pinksteren, Kinderdag, Orthodoxe kerst en Nieuwjaar. 
 
Oekraïense ambassade in Brussel 
Albert Lancasterlaan 30, Ukkel, 1180 Brussels, tel: 02-3792111
http://belgium.mfa.gov.ua/ua
 
Belgische ambassade in Kiev
Vul Mykoly Rayevskoho 4B, UA01042 Kiev, tel: +380-445294141
http://ukraine.diplomatie.belgium.be/nl/ambassade-en-consulaten/ambassade-kiev/adres-en-openingsuren
 
Oekraïense ambassade in Den Haag 
Zeestraat 78, 2518 Den Haag, tel: 070-3626095
http://netherlands.mfa.gov.ua/en
 
Nederlandse ambassade in Kiev
Kontraktova Square 7, Kiev, Oekraïne 04070, tel: +380-444908200
http://ukraine.nlembassy.org/
 
 


Dominicus Reisgids Oekraïne