14-Daagse internationale rondreis Sovjet Odyssee - van Volgograd naar Perm
v.a. € 3015,00 p.p.

14-Daagse internationale rondreis Sovjet Odyssee - van Volgograd naar Perm

Een bijzondere rondreis voor reizigers die geïnteresseerd zijn in het erfgoed van de Sovjet-Unie dat juist in de minder bereisde plaatsen terug te vinden is. Een reis die u terugbrengt naar een stukje geschiedenis die zo kortgeleden heeft plaatsgevonden, maar nu al ver weg lijkt te zijn. Van de indrukwekkende stad Volgograd, waar de grootste Russische veldslag gedurende de Tweede Wereldoorlog was, reizen we langs de Volga naar Ujanovsk, de geboorteplaats van Lenin. Onderweg passeren we een grote verzameling Sovjetmonumenten en gedenktekens die we ook op weg naar Jekaterinaburg tegenkomen. Via de donkere Oeralbossen komen we uiteindelijk aan op onze eindbestemming: de voormalige gesloten stad Perm, die de laatste jaren een metamorfose heeft ondergaan.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v. 
• Engelssprekende gids
• Alle overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt
• Vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht. 
• Visumverzorging Rusland € 140,- p.p.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen. 
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, maaltijden, optionele excursies etc. 
 
Bijzonderheden
Minimaal aantal deelnemers: 4
Maximaal aantal deelnemers: 8 
Verlenging is mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.

 

Dag 1 – Volgograd 
Bij  aankomst in Volgograd wordt u verwelkomd door onze vertegenwoordiger van Sovjet Reizen en naar uw accommodatie gebracht. Tijdens de welkomstbijeenkomst ontmoet u uw reisgenoten en worden de details van het reisprogramma besproken. Vandaag krijgt u alvast een eerste indruk van Volgograd, voorheen Stalingrad. Overnachting in Volgograd. 
 
Dag 2 – Volgograd 
Volgograd is een heroïsche Sovjetstad, die eigenlijk geen introductie nodig heeft. Het was hier, te midden van platgebombardeerde gebouwen, waar de loop van de Tweede Wereldoorlog definitief werd veranderd. Joseph Goebbels zei ooit: Over duizend jaar zal elke Duitser met ontzag over Stalingrad spreken en weten dat Duitsland daar zijn stempel op de overwinning heeft gedrukt. De geschiedenis bewijst dat hij ongelijk had! Hij had geen rekening gehouden met het vastberaden Sovjetvolk, dat meedogenloos vocht voor elke centimeter van hun glorieuze vaderland. Vandaag maken we een stadstour en zien de belangrijkste Sovjet-bezienswaardigheden zoals de herdenkingsplek bij de Mamayev heuvel, waar de strijd op zijn hevigst was. Daarnaast zien we ook de Heldenlaan, het centraal station, Pavlov’s huis, het plein van Lenin, het Volgograd hotel, de Meelfabriek en het Stalingrad Planetarium. Daarnaast mag het Stalingrad Panorama Museum niet ontbreken, één van de grootste musea ter wereld gewijd aan de Tweede Wereldoorlog. We nemen tevens de tijd om minder plechtige, maar even meeslepende facetten van de stad te ervaren, zoals de kleurrijke centrale bazaar en het melancholische stadsstrand. U krijgt tijdens uw bezoek aan deze stad een overvloed aan modernistische vormen, Sovjetmozaïeken en socialistische bas-reliëfs te zien. Net ten zuiden van Stalingrad bezoeken we Lysaya Gora, de thuisbasis van een majestueuze obelisk ter herdenking van weer een overwinning van het onoverwinnelijke Rode Leger. Overnachting in Volgograd. 
 
Dag 3 – Stalingrad – Saratov 
We laten Stalingrad achter ons en reizen verder langs de machtige Wolga, de langste rivier van Europa. Onze bestemming van vandaag is Saratov, een grote Sovjet-industriestad en de administratieve hoofdstad van de gelijknamige oblast. Voordat we Saratov bereiken, maken we nog een stop bij de Wolga hydro-elektrische centrale om het futuristische Monument voor de Bouwers van het Communisme te bekijken. We genieten van een vislunch in Kamyshin, een rustig stadje aan de rivier met discrete tsaristische architectuur en een provinciale sfeer. Eenmaal in Saratov beginnen we met een Sovjet-tour van een halve dag door de stad waarbij u de ontroerende gedenktekens, imposante monumenten, modernistische gebouwen en andere verborgen juweeltjes ten tijde van de USSR te zien krijgt. Diner en overnachting in Saratov. 
 
Dag 4 – Saratov – Volga – Balakovo
We verlaten Saratov via de belangrijkste stadsbrug over de Wolga en komen aan in het grondgebied van de Wolga-Duitse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek. In dit vergeten gebied zullen wij een paar uur doorbrengen om het gebied te verkennen. De Wolga-Duitse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek was een autonome etnische republiek die in 1924 in Sovjet-Rusland werd opgericht. De hoofdstad werd Engels genoemd. In overeenstemming met het verlichte bolsjewistische nationaliteitenbeleid in de vroege Sovjetjaren, werd het gebruik van de Duitse taal gepromoot in officiële documenten en werden Duitsers aangemoedigd om managementposities te bekleden. Volgens de volkstelling van 1939 waren er 366.685 Duitsers gevestigd. De nazi-invasie in de Sovjet-Unie in 1941 betekende het einde van de Wolga-Duitse ASSR. Op 28 augustus 1941 vaardigde Joseph Stalin een formeel verbanningsdecreet uit waarbij de ASSR werd afgeschaft uit angst voor spionnen. Alle Wolga-Duitsers werden naar Kazachstan en Siberië verbannen. Na de dood van Stalin verbeterde de situatie voor Wolga-Duitsers. In 1964 werd een tweede decreet uitgevaardigd, waarin werd toegegeven dat de regering schuldig was aan het indienen van aanklachten tegen onschuldige mensen en werd er tegen Sovjetburgers gezegd dat ze hulp moesten verlenen aan de Wolga-Duitsers. Met het ontstaan van een socialistische Duitse Staat in Oost-Duitsland (DDR), is de Wolga-Duitse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek echter nooit hersteld. We maken een stadstour door Engels en bezoeken de Duitse dorpen Lipovka, Zürich en Marx. Daarnaast bezoeken we de landingsplaats van Yuri Gagarin, de plek waar de eerste kosmonaut bij terugkeer de grond raakte. In de late namiddag bereiken we uiteindelijk Balakovo, een Sovjet rivierstadje met een prachtig gigantische mozaïek uit het USSR-tijdperk en een veel minder aantrekkelijke kerncentrale. Op 27 juni 1985, tijdens het opstarten van de eerste reactoreenheid opende er, door een menselijke fout, een overdrukventiel en ontsnapte er gloeiend hete stoom, waarbij 14 personen om het leven kwamen. Deze gebeurtenis wordt vaak genoemd als een voorloper van de ramp in Tsjernobyl. Overnachting in Balakovo.
 
Dag 5 – Balakovo – Syzran – Uljanovsk 
We reizen verder richting Syzran, een elegante Russische stad met één van de oudste en langste spoorbruggen van het land om vervolgens verder te gaan naar Uljanovsk (Simbirsk), vernoemd naar de onbetwiste vader van de Sovjet Unie: Vladimir Iljitsj Ulyanov Lenin. Tijdens de  stadstour zien wij de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, waaronder het familiehuis van Iljitsj, het ‘verplichte’ standbeeld dat uittorent boven het centrale plein van de stad en het onmisbare Lenin Memorial Museum. Vandaag hoort en ziet u meer over het avontuurlijke leven van Lenin. Overnachting in Uljanovsk. 
 
Dag 6 – Uljanovsk – Tolyatti – Samara 
In de morgen bezoeken we nog een paar Sovjet bezienswaardigheden voordat de reis verder gaat naar Dimitrovgrad. Dit aangename provinciestadje is genoemd naar Georgi Dimitrov, de eerste leider van de communistische Volksrepubliek Bulgarije. Een Sovjet-trend was om hun steden te vernoemen naar buitenlandse communistische leiders. Vanuit hier gaan we verder naar Tolyatti, een industriestad die in het Italiaans ook bekend staat als Togliattigrad ter ere van Palmiro Togliatti, de historische leider van de communistische partij in Italië. Tolyatti is vooral bekend als thuisbasis van de grootste autofabriek van Rusland, de Lada, die in 1966 werd opgericht als een joint venture tussen het Sovjetministerie van de auto-industrie en Fiat. Net buiten het stadscentrum zullen we een bezoek brengen aan het AvtoVAZ-museum en het aangrenzende Sacharovpark, een waar paradijs voor liefhebbers van het Rode Leger en de Tweede Wereldoorlog. Als de tijd het toelaat, steken we de machtige Wolga over en bezoeken we ook Zhigulevsk, een gracieus Sovjetstadje te midden van de glooiende hellingen van het Zhiguli-gebergte. In de avond komen we aan in Samara (voorheen Kuybyshev, naar de bolsjewistische leider Valerian Kuybyshev). Overnachting in Samara. 
 
Dag 7 – Samara 
Samara speelde een grote rol in de Boerenopstand van 1670 onder leiding van Staphan Razin en opnieuw in 1773 onder Yemelin Pugachev. Tijdens de stadstour zien we de rijke overvloed aan Sovjet- en pre-Sovjetmonumenten zoals de standbeelden van Kuybyshev en Lenin, het Kirov Monument, talloze Sovjetmozaïeken en een uitgebreide reeks architectonische meesterwerken. Nadat we deze Sovjeterfenis van Samara hebben bekeken, gaan we aan boord van een schip uit het USSR-tijdperk voor een korte boottocht over de Wolga en bewonderen we de zonsondergang aan de anders nogal grijze skyline van de stad. Overnachting in Samara. 
 
Dag 8 – Samara – Orenburg 
Vanuit Samara trekken we oostwaarts over de eindeloze steppe die grenst aan Noord-Kazachstan. In de middag bereiken we Orenburg, een grote grensstad op de grens van Europa en Azië. Orenburg speelde een belangrijke rol tijdens de opstand van Pugachev (1773-1774), de grootste boerenopstand in de Russische geschiedenis. Alexander Pushkin bezocht Orenburg in 1833 tijdens een onderzoeksreis voor zijn beroemde roman “De Dochter van de Kapitein”. In Orenburg genieten we van een rustige middag terwijl we een wandeling maken door de Sovetskaya straat en bewonderen we de betoverende omgeving van de stad met een etnisch, diverse bevolking en een rijkdom aan monumenten uit het Sovjettijdperk. Overnachting in Orenburg. 
 
Dag 9 – Orenburg – Magnitogorsk
Na het ontbijt laten we Orenburg achter ons en gaan we richting Basjkortostan, de grootste autonome etnische republiek in de regio. Dit is tevens de thuisbasis van de eens nomadische Bashkirs, een islamitisch Turks volk, welke verwant is aan de naburige Tataren. Daarbij bezoeken we de industriële en militaire steden Ishimbay en Kumertau. Hier krijgt u een ultieme overdosis Sovjetarchitectuur, monumentalisme en militaire glorie te zien. Als de tijd het toelaat, maken we een toeristische omweg naar Sterlitamak, waar de eenzame berg Toratau staat boven een vlak landschap van graslanden en verwaaide steppen. Later op de middag bereiken we uiteindelijk de Sovjet-mijnstad Magnitogorsk, de thuisbasis van een van de meest opvallende monumenten in de hele voormalige USSR. Hier staat het Rear-Front Herdenkingsmonument, een 15 meter hoog monument van brons en graniet ter nagedachtenis aan de dappere troonafstand van het Sovjetvolk in conflict tegen nazi-Duitsland en beschouwd als het eerste deel van een drieluik. Overnachting in Magnitogorsk. 
 
Dag 10 – Magnitogorsk – Chelyabinsk 
We reizen verder naar het in de Oeral gelegen Chelyabinsk, ook wel bekend als de tankstad van de Tweede Wereldoorlog vanwege de grote productielijn  van tanks en munitie. De lijst met steden waar we stoppen op weg naar Chelyabinsk omvat: Uchaly met een gepolijst wit Lenin standbeeld, Satka met een enorm hamer- en sikkelmonument en Miass met hoge flatgebouwen en Sovjet monumenten. In Chelyabinsk zelf kunt u genieten van de genereuze verzameling Sovjetmonumenten en gedenktekens die in het stedelijke landschap van deze zelden bezochte Russische stad te vinden zijn, waaronder een eigenaardig art nouveau Lenin-monument en een glorieus monument geweid aan de Sovjet tankers. In 2013 werd Chelyabinsk opgeschrikt door de inslag van een meteoor. Overnachting in Chelyabinsk. 
 
Dag 11 – Chelyabinsk – Jekaterinaburg 
In de ochtend vervolgen we onze  stadstour door Chelyabinsk waarna we verder gaan naar Ozyorsk en het Karachay meer. Deze twee plaatsen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de nucleaire ramp van Kyshtym. Deze ramp in de gesloten stad Ozjorsk vond plaats op 29 september 1957 in de Makay fabriek waar plutonium werd geproduceerd. Het is na Fukushima en Tsjernobyl de stad met de meest ernstige geregistreerde kernramp. Tenminste 22 omliggende dorpen met een totale bevolking van ongeveer 10.000 mensen werden blootgesteld aan de straling en moesten geëvacueerd worden. Omdat Ozjorsk niet op kaarten was aangegeven is de ramp vernoemd naar Kyshtym, de dichtstbijzijnde niet-gesloten stad. Het ooit ongerepte Karachay meer werd gebruikt voor nucleaire opslag, waardoor de vervuiling op een kleine afstand van de reactoren bleef. Maar al snel werd dit meer één van de meest vervuilde plekken op aarde. Na de picknicklunch laten we de nucleaire Sovjet-woestenij van Karachay achter ons en gaan we verder naar Jekaterinaburg. Deze stad is de plaats waar op 17 juli 1918 de afgezette tsaar Nicolaas II en zijn familie werden geëxecuteerd door de triomferende bolsjewieken. Dit is ook de stad van de politieke opkomst van Boris Jeltsin, de eerste president van post-Sovjet-Rusland. In de stad brengen we een bezoek aan het Boris Jeltsin Cultureel Centrum, een modern complex met een leuk opgezet museum met gebeurtenissen uit die tijd. Er is daarnaast een interessante museumwinkel en een winkelcentrum. Door zijn ligging wordt Jekaterinaburg ook wel de “poort tot Siberië” genoemd. Vervolgens bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zoals de orthodoxe kathedralen, tsaristische paleizen, opera- en ballettheaters, statige Sovjetmonumenten en de mooie stadsparken. Overnachting in Jekaterinaburg. 
 
Dag 12 – Jekaterinaburg – Nizhny Tagil 
In de ochtend vervolgen we onze historische tour door Jekaterinaburg en maken dan een rit door de donkere bossen van het lagere Oeralgebergte. Onderweg stoppen we in een paar vervallen industriële- en mijnsteden die betere tijden hebben gekend in de Sovjettijd. De steden Kirovgrad, Novouralsk en Nevyansk hebben een mooie oude binnenstad, zelfs met een elegante scheve toren die gemakkelijk kan concurreren met de toren van Pisa. In de middag rijden we Nizhny Tagil binnen. Dit is een nogal stereotype Sovjetstad die rechtstreeks uit een Hollywood voorstelling van de voormalige USSR lijkt te komen. Onder de vele Sovjetwonderen die de stad te bieden heeft voor zijn zeldzame internationale bezoekers, zullen we de volgende sites te zien krijgen: Uralvagonzavod-tankfabriek, Lenin monument op een wereldbol en het Museum van Militaire Glorie van Metallurgen. Overnachting in Nizhny Tagil. 
 
Dag 13 – Nizhny Tagil – Perm 
De voormalige gesloten stad Perm is de laatste stad van deze tocht. Perm werd, toepasselijk, Molotov genoemd tussen 1940 en 1957. De stad was vroeger een vitaal centrum van artillerieproductie tijdens de Grote Patriottische Oorlog en ligt in een prachtig bebost gebied dat voorheen werd bewoond door de Fins-Oegrische Komi bevolking. De weg tussen Nizhny Tagil en Perm doorkruist een somber maar betoverend landschap van deprimerende mijnstadjes, semi-verlaten putten en spectrale bossen: een Sovjetversie van West Virginia. Op weg naar Perm stoppen we bij Perm-36, een voormalige dwangarbeiderskamp in de buurt van Kutchino, dat nu dienst doet als museum over de geschiedenis van politieke onderdrukking. De middag heeft u ter vrije besteding, zodat u Perm op uw gemak kunt bekijken. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs de arbat, bezoek een lokale brouwerij of kunstgalerij of ga op zoek naar verborgen Sovjetmozaïeken en monumenten. In de avond genieten we van een afscheidsdiner (eigen kosten) en houden we een laatste wodka-toast op onze Sovjet-Odyssee door Rusland. Overnachting in Perm. 
 
Dag 14 – Perm 
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht huiswaarts.  
 
Tijdens uw 14-Daagse internationale rondreis Sovjet Odyssee - van Volgograd naar Perm verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Volgograd - Hotel Volgograd

Hotel Volgograd

Dit 5-sterrenhotel is gelegen in het centrum van Volgograd, op 5 minuten loopafstand van het metrostation Komsomolskaya. In de omgeving zijn er diverse cafés en restaurants te vinden. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een fitnesscentrum en een restaurant, dat 24 uur per dag geopend is. Hier worden Europese en Russische gerechten geserveerd. Er is gratis wifi beschikbaar. 

 

Kamers:

De comfortabele kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv en een minibar. In de badkamer is een haardroger. 

Saratov - Boutique Hotel Absolute

Boutique hotel Absolute

Het centrum van Saratov is op ca. 1,8 km van het hotel gelegen. Het hotel ligt op loopafstnad van het Saratov Circus van de Nikitin Brothers, de Drievuldigheidskathedraal en het Fedin Staatsmuseum. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een sauna, een hamam en klein zwembad waar u tegen een toeslag gebruik van kunt maken. Daarnaast heeft het hotel een eigen restaurant en biedt het hotel gratis wifi. 

 

Kamers:

Alle individueel ingerichte kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv. De badkamer is voorzien van een haardroger. 

Balakovo - Hotel Balakovo

Hotel Balakovo

Het hotel is centraal gelegen. 

 

Faciliteiten:

Tot de faciliteiten van dit hotel behoren een restaurant, een 24-uursreceptie en gratis wifi.  Er is gratis privéparkeergelegenheid. 

 

Kamers:

Alle eenvoudig ingerichte kamers zijn voorzien van een kabel-tv. 

Uljanovsk - Hotel Radisson Ulyanovsk

Hotel Radisson Ulyanovsk

Het hotel is gelegen in het centrum van de stad. De Volga rivier is op 1,5 km van het hotel gelegen.  

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een eigen fitnesscentrum en gratis ondergrondsee privé parkeergelegenheid. Gratis wifi is beschikbaar. U kunt terecht bij het Garden Grill & Bar Restaurant voor maaltijden en drankjes.  

 

Kamers:

Alle comfortabel ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een koelkast, koffie- en theefaciliteiten en een flatscreen-tv. De badkamer is voorzien van een haardroger. 

Samara - Holiday Inn Samara

Hotel Holiday Inn Samara

Het hotel is gelegen in het historische centrum van Samara op 5 minuten lopen van de Volga rivier. 

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een eigen wellnesscentrum met Finse sauna, zwembad en fitnessapparaten. Er zijn 2 restaurants en een café. Gratis wifi is beschikbaar. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, sateliet-tv en thee- en koffiefaciliteiten. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Orenburg - Hotel Stepnaya Palmira

Hotel Stepnaya Palmira

Dit 4-sterrenhotel is gelegen in het centrum van Orenburg. Het treinstation ligt op 5 km afstand. U kunt goed wandelen in de mooie omgeving. 

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt een binnenzwembad, een fitnesscentrum en een sauna. Er is gratis wifi en parkeergelegenheid. Het eigentijdse restaurant serveert een verscheidenheid aan Europese gerechten. 

 

Kamers:

De individueel ingerichte kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv en zithoek. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Magnitogorsk - Hotel Forum

Hotel Forum

Dit 3-sterrenhotel ligt op slechts een paar minuten lopen van de Ice Palace Arena Metallurg in Magnitogorsk. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een fitnesscentrum, solarium en een stoombad. Het restaurant serveert Japanse en Europese gerechten. In het weekend is er livemuziek.  

 

Kamers:

Alle individueel ingerichte kamers beschikken over een televisie. De badkamer is voorzien van een haardroger. 

Chelyabinsk - Hotel Arbat

Hotel Arbat

Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van Chelyabinsk op 5 minuten lopen van het belangrijkste Revolutie-plein en de Kirovka straat. Het Drama Theater bevindt zich op 800 meter afstand. 

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een eigen restaurant waar ze gerechten uit de Europese keuken serveren. Gratis wifi is beschikbaar. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn ingericht in heldere kleuren en beschikken over airconditioning en kabel-tv. De badkamer is voorzien van een haardroger. 

Jekaterinaburg - Hotel Onegin

Hotel Onegin

Hotel Onegin biedt uitizcht op de Kathedraal van de Heilige Drie-eenheid en ligt in het centrum van Jekaterinaburg. Het Circus, Nevyansky Iconenmuseum en het ballet- en operatheater liggen op loopafstand. 

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een restaurant op de 15e verdieping met een panorama uitzicht. In de lobbybar kunt u terecht voor diverse snacks en drankjes. Het hotel biedt gratis wifi. 

 

Kamers:

Alle kamers hebben een panoramisch uitzicht op de stad en zijn voorzien van airconditioning, een minibar en een flatscreen-tv. De badkamer is voorzien van een haardroger. 

Nizhny Tagil - Hotel Metallurg

Hotel Metallurg

Dit 3-sterrenhotel ligt niet ver van het stadscentrum van Nizhniy Tagil. Supermarkt en diverse restaurants liggen op 5 minuten lopen van het hotel. 

 

Faciliteiten:

Het hotel heeft een eigen restaurant en bar. Het hotel biedt gratis wifi en parkeergelegenheid.

 

Kamers:

Alle kamers hebben flatscreen-tv.

Perm - Hotel Amaks Premier

Hotel Amaks Premier
Het hotel ligt nabij de oevers van de Kama en op wandelafstand van de meeste bezienswaardigheden. Het Kunstmuseum ligt bijvoorbeeld tegenover het hotel en het bekende Opera- en Balletgebouw is op 10 minuten lopen van het hotel.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een buitenbar met terras, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, een spa- en saunacomplex, bowlingbaan, stomerij en gratis wifi.

 

Kamers:

De kamers zijn ruim en modern ingericht en hebben alle de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, satelliet televisie, gratis wifi, minibar en de badkamers zijn voorzien van een douche/bad en toilet.

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html 
 


Visumverzorging voor Rusland - Belgische nationaliteit

Laat uw visum voor Rusland door Sovjet Reizen verzorgen, een verstandige keuze! Zo bent u er zeker van dat uw visum correct en binnen de termijn afgegeven wordt.