13-Daagse luxe riviercruise van Moskou naar Sint-Petersburg met de Volga Dream
v.a. € 4020,00 p.p.

13-Daagse luxe riviercruise van Moskou naar Sint-Petersburg met de Volga Dream

Een luxe riviercruise van Moskou over de Wolga naar St. Petersburg met de Volga Dream is een reis door de rijke en boeiende geschiedenis van Rusland. De rivier kronkelt van de verhalen over de opkomst en ondergang van Ivan de Verschrikkelijke, over Peter de Grote en Catherine en het moderne Rusland. Het  ms Volga Dream is het meest intieme en elegante 5-sterrenschip op de Russische rivieren. U ervaart het comfort zoals de tsaren dat beleefden met ruime hutten, een verfijnde keuken en een gastvrije bemanning. Onder leiding van professionele gidsen en academici ontdekt u Rusland in kleine groepen. In Moskou en Sint-Petersburg verblijft u in luxe hotels.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Brussels Airlines / Aeroflot of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij 
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Ervaren Engelssprekende lokale gids
• 6 overnachtingen aan boord van de Volga Dream 5* o.b.v. volpension gedurende de cruisedagen inclusief wijn, bier en frisdranken tijdens lunches en diners.
• 3 overnachtingen te Moskou in het St. Regis of Marriott Aurora of gelijkwaardig 5-sterrenhotel 
• 3 overnachtingen te Sint-Petersburg in Belmond Grand Hotel Europe of Kempinski Moika 22 of gelijkwaardig 5-sterrenhotel 
• Extra inbegrepen in Platinum pakket: lunch op dag 2,3,4,10,11,12 
• Russische welkomstdrink met vodka- en broodceremonie
• Farewell Captain's Cocktail Receptie
• Dagelijks afternoon thee en 24u/24u koffie en theebuffet
• Dagelijks mineraalwater tijdens de excursies
• Vervoer ter plaatse met airco in een luxe touringcar
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Audiosysteem tijdens de excursies
• Gratis gebruik van de bibliotheek, sauna en fitness aan boord. Tevens is er een cultureel en educatief programma.
• Eerste hulp – EHBO aan boord
• Luchthavenbelastingen en -heffingen
 
Exclusief
• Visumverzorging Rusland € 140,- p.p.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer informatie.

 

Dag 1  –  Moskou
U vertrekt in de naar Moskou waar u in de loop van de middag arriveert. Na aankomst volgt de transfer naar uw centraal gelegen 5-sterren hotel, gelegen in het centrum van Moskou. Om 18:00 uur volgt de kennismaking met de gids en medereizigers. 
 
Dag 2 – Moskou
Programma Gold / Platinum omvat
Na het uitgebreide ontbijt in uw hotel wordt u meegenomen voor de oriënterende stadstour langs de hoogtepunten van Moskou. Onderweg ziet u de belangrijkste gebouwen en pleinen in het historische centrum waaronder de imposante Christus de Verlosserkathedraal. Verder voor fotostop naar één van de mooiste kloosters van Moskou, het 16e-eeuwse Novodevichy klooster ofwel het Nieuwe Vrouwenklooster. Het klooster is gesticht in het begin van de 16e eeuw en is getuige geweest van vele historische gebeurtenissen die aan namen zoals Boris Godunov en tsaar Peter de Grote verbonden zijn. Het klooster werd vooral gebruikt voor adellijke dames die zich, al dan niet vrijwillig, uit de wereld terug trokken. O.a. de zuster van Peter de Grote en zijn eerste vrouw woonden in dit klooster. Het complex is een opmerkelijk staaltje architectuur waarvan het aantrekkelijkste gebouw de Smolensky kathedraal is. Het complex kenmerkt zich door de unieke iconostase die men in één van de kerkjes kan zien. De rest van de middag kunt u op eigen gelegenheid invullen.
In de avond is er gelegenheid een voorstelling bijwonen in het wereldberoemde Bolsjoj theater (conform speeldata – vooraf reserveren is gewenst).
Extra inbegrepen in het Platinum pakket:
- Een lunch in één van Europa’s hoogste wolkenkrabbers, vanwaar u een panoramisch zicht op de stad heeft.
 
Dag 3 – Moskou
Een bezoek aan het Kremlin is één van de hoogtepunten tijdens uw verblijf in Moskou. De vesting bestaat uit diverse kathedralen en musea. We brengen een bezoek aan de 15e-eeuwse Moeder Godskerk en de Aartsengelkerk. Vervolgens neemt de gids u mee voor een rondleiding door de Wapenkamer. Hier vindt u een indrukwekkende collectie kroonjuwelen, hofkledij en koetsen van de tsaren. Tijdens de wandeling over het Rode Plein passeren we de bekende Sint-Basilius kathedraal, de kleurrijke blikvanger op het plein. Eén van de verhalen die over deze kathedraal de ronde doet, is dat Ivan de Verschrikkelijke de architect van het bouwwerk blind liet maken, zodat hij nooit meer zoiets moois als dit bouwwerk zou kunnen voortbrengen. 
Extra inbegrepen in het Platinum pakket:
- Een interieurbezoek aan de bekende Sint-Basilius kathedraal , de kleurrijke blikvanger op het Rode Plein. 
- Een wandeling door het onlangs aangelegde Zaryadye park.  
- Een lunch in een restaurant in de stad. 
 
Dag 4 – Moskou
Deze morgen heeft u ter vrije besteding. In de middag, na het uitchecken, bezoeken we de Tretyakov Galerie. De rondleiding door het museum brengt ons langs de grote collectie Russische kunst en iconen vanaf de 11e tot de 20e eeuw. Moskou staat ook bekend om het mooiste metronetwerk ter wereld. De gids zal u meenemen naar enkele indrukwekkende metrostations, die in de Sovjettijd ook wel de volkspaleizen werden genoemd. Na dit bezoek volgt de transfer naar het luxe schip Volga Dream waar u welkom wordt geheten middels een traditionele Brood & Zoutceremonie. Vanavond is het diner in de vorm van een Captain’s diner.  
Extra inbegrepen in het Platinum pakket:
- Bezoek aan het huismuseum van Leo Tolstoy, de voormalige residentie van een van Rusland grootste schrijvers. Van 1882 tot 1901 woonde hij hier met zijn vrouw en 13 kinderen. 
- Lunch
- Bezoek aan de Tretyakov Galerie. De rondleiding door het museum brengt ons langs de grote collectie Russische kunst en iconen vanaf de 11e tot de 20e eeuw. 
- Bezoek Moskouse metro. De gids zal u meenemen naar enkele indrukwekkende metrostations, die in de Sovjettijd ook wel de volkspaleizen werden genoemd.
 
Dag 5 – Uglich
Via het Moskou-Wolga kanaal bereiken we het kleine stadje Uglich, gelegen op zo’n 300 km ten noorden van Moskou. Al van verre ziet u de Verrijzenis kathedraal en de Sint-Jan kerk opdoemen. Tijdens de wandeltocht door dit idyllisch gelegen plaatsje bezoeken we de Sint-Dimitrius kerk. Dmitri was de zoon en troonopvolger van Ivan de Verschrikkelijke en werd volgens de legende in 1591 op 10 jarige leeftijd in een vlaag van razernij door zijn eigen vader vermoord. Bezoek ook zeker de Transfiguratie kathedraal, bekend om zijn iconostase.
Aan boord is er een filmvertoning over de constructie van het Moskou Kanaal.
 
Dag 6 – Yaroslavl
Aankomst in Yaroslavl, de oudste stad aan de Wolga rivier. Veel historische gebouwen in de stad bleven tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot gedeelte ongedeerd waardoor een aantal  kerken uit de 13e en 17e eeuw nog intact zijn. We bezichtigen het Transfiguratie klooster, bewerkt met frescoschilderingen. We brengen ook een bezoek aan de Sint-Elijah de profeet kerk uit de 17e eeuw. De kerk bezit de meeste fresco’s geschilderd door bekende kunstenaars uit het oude Rusland. Aansluitend bezoeken we het voormalige gouverneurshuis, tegenwoordig een kunstgalerie. In de middag keren we terug om aan boord de lunch te nuttigen. U kunt deelnemen aan een Russische thee ceremonie en een traditionele Russische kookles.
 
Dag 7 – Goritsy
Genietend van een voorbijkomend afwisselend landschap met kleine dorpen bestaande uit gekleurde huisjes en vele dennen- en berkenbossen, varen we deze morgen richting het plattelandsdorp Goritsy. Het dorp is genoemd naar het in de 16e eeuw gebouwde Goritsy nonnenklooster. Bij aankomst in Goritsy rijden we richting Kirillov, waar we het Belozersky klooster bezoeken, gesticht door de Sint-Kiril. Het klooster bestaat o.a. uit een kathedraal uit de 13e eeuw met prachtige fresco’s. Terug aan boord kunt u deelnemen aan een Vodka proeverij. 
 
Dag 8 – Kizhi
We cruisen verder over het Onega meer, en meren aan bij Kizhi, een klein schilderachtig eiland. Tijdens de wandeling over het eilandje zien we de indrukwekkende houten constructies en gebouwen, zoals de kerk van de Gedaanteverwisseling van de Heilige Verlosser. Een meesterwerk bestaande uit tweeëntwintig koepels en gebouwd zonder het gebruik van spijkers. 
Aan boord activiteit: Pianoconcert van Tchaikovsky en Rakhmaninov.
 
Dag 9 – Svirstroy
We varen over de schilderachtige Svir Rivier, die in verbinding staat met het Onega meer en het Ladoga meer. We gaan aan land bij Svirstroy en maken kennis met het Russische platteland. De dorpsbewoners nodigen ons uit om de Russische Pirozhkie (zoetigheid) te proeven en vertellen meer over het dagelijkse leven. Niet ver hier van het dorpje maken we nog een fotostop bij het lokale monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend een bezoek aan een lokale basisschool.   
Aan boord activiteit: Barbecue aan boord
 
Dag 10 – Sint-Petersburg
Via het Ladoga meer en de rivier de Neva varen we naar Sint-Petersburg, gesticht door Peter de Grote. De stad is gebouwd op 42 eilanden, die via bruggen met elkaar verbonden zijn. De stad wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. Het is één van de mooiste steden ter wereld. Als we in de morgen aanmeren, volgt de ontscheping en beginnen wij aan een oriënterende rondrit door Sint-Petersburg. Tijdens deze tour ziet u o.a. de Nevsky Prospekt, de hoofdstraat van de stad en de imposante Sint-Isaac kathedraal. Tevens bezoeken we de Peter en Paulus vesting, het oudste historische en architecturale monument van de stad. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1703 en dat jaar wordt dan ook beschouwd als de stichting van Sint-Petersburg. Deze vesting was bedoeld als defensiestructuur en werd later gebruikt als politieke gevangenis. In de Petrus en Paulus kathedraal, waarbij de Nederlandse architectuur bijzonder goed zichtbaar is, bevinden zich vrijwel alle graven van de tsarendynastie Romanov. In de avond volgt het inchecken in het luxe hotel.  Optioneel kunt u deze avond een opera of ballet in het Mariinsky of Mikhailovsky  theater kunnen bijwonen, vooraf reserveren is gewenst.
Extra inbegrepen in het Platinum pakket:
- Een lunch in een restaurant in de stad.
- Een boottocht door de grachten van Sint-Petersburg.
- Excursie naar het Yusupov paleis, gelegen aan de Moika rivier. Het is één van de mooiste familiepaleizen van de stad. Het verbluffende paleis behoorde tot de nobele familie Yusupov, destijds één van de rijkste families van Rusland. Het interieur van het paleis staat bekend om haar ongekende rijkdom en tot de kunstcollectie van het paleis behoren o.a. werken van Rembrandt en Rubens, Franse tapijten, porselein en Venetiaanse spiegels. Helaas staat het paleis niet alleen bekend om de schoonheid en de enorme schat aan kunstwerken. In de nacht van 16 op 17 december 1916 werd hier namelijk Rasputin in koelen bloede vermoord. Hij werd gezien als grote bedreiging voor het Russische rijk vanwege zijn invloed op de Tsarenfamilie.
- Een muzikale voorstelling van het Rode Leger ensemble. 
NB in het Platinum pakket is enkel een fotostop bij de Petrus en Paulusvesting voorzien.
 
Dag 11 – Sint-Petersburg
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan de wereldberoemde Hermitage.
Het museum is ontstaan uit een verzameling van tsarina Katharina de Grote. De totale collectie bevat meer dan 3 miljoen kunststukken waarvan enkele gemaakt door Nederlandse en Vlaamse meesters. Tijdens de uitgebreide rondleiding krijgt u een goede indruk van de collectie. 
Na de lunch verlaten we de stad en rijden naar het Peterhof. U bezoekt hier de prachtig aangelegde tuinen en waterpartijen, een koninklijk decor van talloze in goud vergulde fonteinen, sculpturen en paviljoens. Zo ziet u de beroemde Grote Cascade waterpartij, die eindigt in een grote vijver met de Fontein van Samson. 
Extra inbegrepen in het Platinum pakket:
- Vroege entree in de Hermitage
- Een exclusief bezoek aan de “Gouden kamer” van de Hermitage, waar geschenken van de Romanov’s alsook het goud van de Scythen tentoongesteld wordt. 
- Lunch in een restaurant in de stad. 
 
Dag 12 – Sint-Petersburg
Vandaag brengen we een bezoek aan het Poesjkin Paleis. Het voormalige zomerpaleis van Katharina de Grote in het tsarendorp Tsarskoje Selo is gelegen op zo’n 30 km van Sint-Petersburg in een prachtig park. Het paleis, gebouwd in de 18e eeuw,  is een bijzonder voorbeeld van barok en staat bekend om haar barnstenen kamer. 
Extra inbegrepen in het Platinum pakket:
Bezoek aan het Fabergé Museum gepland. ’s Werelds grootste collectie werken van de hand van Carl Fabergé, waaronder negen Koninklijke eieren zijn hier ondergebracht in het prachtige Shuvalov Paleis. 
- Lunch in een restaurant in de stad.
 
Dag 13 – Sint-Petersburg
Conform het vluchtschema volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht huiswaarts.
 
Wijzigingen
Ter plaatse kunnen wijzigingen aangebracht worden in het programma te wijten aan de drukte van de vaarroute.

 

Tijdens uw 13-Daagse luxe riviercruise van Moskou naar Sint-Petersburg met de Volga Dream verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Moskou - Hotel St. Regis Moscow Nikolskaya

Hotel St. Regis Moscow Nikolskaya

Het luxueuze hotel is perfect gelegen aan het Lyublyanka plein op zo'n 10 minuten lopen van het Rode Plein en Kremlin. 

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt de reiziger internationaal hoogstaand comfort. Het elegante hotel beschikt over o.a. een 24-uurs receptie, lobby, bar, restaurant en zwembad.  Gasten kunnen gratis gebruik maken van wifi.

 

Kamers:

De ruime en smaakvol ingerichte kamers beschikken over een koffiehoek, flatscreen-tv, wifi, telefoon, airconditionin en een luxe badkamer met bad, douche en toilet.

 

SCHIP

Moskou - ms Volga Dream

Het schip
Tijdens deze cruise verblijft u aan boord van het luxueuze ms Volga Dream, een prachtig schip met hoge kwaliteitsnormen. De Volga Dream is het eerste luxe schip van Rusland. Het schip is 129 meter lang en 16 meter breed en telt 53 hutten verdeeld over 4 dekken. Het volledige schip is voorzien van airconditioning en biedt plaats aan 105 passagiers.
 
Faciliteiten
Tot de faciliteiten behoren o.a. de receptie, kluisjes, een restaurant, 2 bars, een lounge,  24-uurs beveiliging, een dokter, wasserijdienst, een schoonheidssalon, kapsalon, souvenirwinkeltjes en een zonnedek. Aan boord zijn diverse activiteiten zoals aerobics, folkloristische concertavonden, dansvoorstellingen en regelmatig opvoeringen van een live orkest. U kunt aan boord van het ms Volga Dream gebruik maken van gratis fitness, sauna, bibliotheek en de koffiehoek.
 
Verblijfsbasis
Aan boord van het ms Volga Dream kunt u genieten van een volpension menu. Alle maaltijden worden geserveerd aan boord van het schip of in een restaurant. Tijdens de lunches en diners zijn tevens huiswijnen, bier en frisdranken inclusief. Daarnaast is er een High-Tea in de middag en kunt u gratis gebruik maken van de 24-uurs koffiebuffet. In de hotels verblijft u op basis van logies en ontbijt. Dagelijks ontvangt u een flesje mineraalwater in de hut en gedurende de excursies.
 
De hutten
Aan boord van de Volga Dream zijn 53 hutten: 8 standaard hutten, 10 superior hutten, 23 deluxe hutten, 2 juniorsuites, 3 deluxe juniorsuites en 1 Owner’s suite. Alle hutten van het schip zijn buitenhutten met een comfortabele en luxueuze inrichting. De hutten op het cabinedek hebben patrijspoorten. De hutten op de hoger gelegen dekken hebben 2 grote vensters.  Alle hutten hebben individuele klimaatregeling, flatscreen-tv, telefoon, kluis en minibar. De grootte varieert van 8 tot 24 m2, afhankelijk van het gekozen type, het dek en de ligging.

 

Sint-Petersburg - Hotel Belmond Grand Europe

Belmond Grand Hotel Europe

Het luxueuze Belmond Grand Hotel Europe speelt al 140 jaar een centrale rol in het leven van de stad. Het iconisch gebouw staat aan de  Nevsky Prospekt tussen de grote monumenten van de stad en heeft een diepe band met het rijke culturele leven van de stad.

 

Faciliteiten:

Belmond Grand Hotel Europe beschikt over 26 kamers en suites, 5 restaurants wen bars waaronder AZIA en L'Europe, een fitness en spa dat 24 uur per dag geopend is.

 

Kamers:

De luxe kamers hebben een klassieke uitstraling en zijn van alle moderne comfort voorzien. Kwalitatief hoogstaande bedden, zithoek, kluis, elegante badkamer, televisie en dvd-speler en bureau.  

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html 
 


Dominicus reisgids Rusland

Prijs € 24,95 per gids, inclusief verzending.

Visumverzorging voor Rusland - Belgische nationaliteit

Laat uw visum voor Rusland door Sovjet Reizen verzorgen, een verstandige keuze! Zo bent u er zeker van dat uw visum correct en binnen de termijn afgegeven wordt. 

Visumverzorging voor Rusland - Belgische nationaliteit

Laat uw visum voor Rusland door Sovjet Reizen verzorgen, een verstandige keuze! Zo bent u er zeker van dat uw visum correct en binnen de termijn afgegeven wordt.