12-Daagse Nederlandstalige rondreis Siberië
v.a. € 3745,00 p.p.

12-Daagse Nederlandstalige rondreis Siberië

Het uitgestrekte Siberië is na Antarctica het koudste gebied op aarde. Desondanks is het er in de zomer fijn vertoeven. Tijdens deze groepsreis door Siberië - Rusland ontdekken wij het fascinerende zuiden van Siberië tot aan het grensgebied met Mongolië waar de voor ons bekende Russisch orthodoxe cultuur plaats maakt voor boeddhisme, archeologische vondsten en het sjamanisme. Natuurlijk ontbreekt een bezoek aan het wereldberoemde Baikal meer en het Stolby reservaat niet op deze bijzondere reis in onontdekt Rusland.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel – Irkoetsk/ Abakan  – Amsterdam met Aeroflot of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gidsen
• Nederlandstalige reisbegeleiding 
• Overnachtingen in comfortabele guesthouses en 3-sterrenhotels op basis van volpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Treinticket Irkoetsk – Krasnoyarsk, 2e klasse
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Visumverzorging Rusland € 140,- per persoon
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Upgrade nachttrein € 120,- per persoon
• Bijkomende kosten ter plaatsen: fooien, optionele excursies etc. 
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 8
• Verlenging mogelijk. Onze medewerkers informeren u graag voor de mogelijkheden.

 

Dag 1 – Irkoetsk
Vandaag vliegt u naar Irkoetsk. Na aankomst op de luchthaven volgt de transfer naar uw hotel. 
 
Dag 2 – Irkoetsk – Listvyanka – Irkoetsk 
Na het ontbijt rijden we richting Listvyanka, gelegen aan het Baikalmeer. Aan de oever van het meer treffen we het interessante Taltsy openluchtmuseum met meer dan 40 oude traditionele Siberische huizen en gebouwen alsook 8.000 gebruiksvoorwerpen uit de 17e tot en met de 19e eeuw. Een van de kernpunten van de collectie is een gedeeltelijke reconstructie van het 17e-eeuwse fort van Ylimsk, dat bestaat uit de oorspronkelijke Spasskaya Toren en de Kerk van Onze Lieve Vrouw van Kazan. Na de rondleiding rijden we verder naar Listvyanka. Vanaf de bekende Sjamaanrots hebben we een prachtig panorama op de omgeving. We wandelen rustig door het dorpje, bezoeken de markt alsook de Sint-Nikolaaskerk in het nabijgelegen dorpje Krestovka. Aansluitend een bezoek aan het Baikalmuseum. Hier komen we meer te weten over de flora en fauna van het meer en ziet u een aantal unieke vissoorten. De dag sluiten we af met een rit per kabelbaan die ons meeneemt naar het observatieplatform. Diner en overnachting in Irkoetsk.
 
Dag 3 – Irkoetsk – Oest Orda – Irkoetsk
Vandaag maken we kennis met een autonoom district binnen de provincie Irkoetsk, Oest Orda. Dit district wordt voornamelijk bewoond door de Boerjatiërs, een Siberisch volk met Aziatische uiterlijke kenmerken. In Oest Orda maken we in het Regionale Museum kennis met de geschiedenis en gebruiken van de Boerjatiërs. Een bezoek aan een Sjamaan voor een sjamanistisch ritueel zal niet ontbreken. Middels een folkloristisch optreden krijgen we een beter beeld van het karakter en de cultuur van dit volk. Na terugkomst in Irkoetsk bezoeken we de lokale markt. Overnachting in Irkoetsk.
 
Dag 4 – Irkoetsk 
Irkoetsk is een oude Russische stad gelegen in Oost-Siberië op de schilderachtige oever van de Angara rivier, die uitmondt in het Baikalmeer. Met zijn inmiddels 600.000 inwoners is het één van de grootste steden in Siberië en het administratieve centrum van de Irkoetsk regio. Gedurende de stadstour bezoeken we o.a. De Verlosserkerk, het oorlogsmonument, de Heilige Vrouwenkathedraal en het standbeeld van Alexander de Grote, gelegen aan de oevers van de Angara. Na de lunch brengen we een bezoek aan het huismuseum van de Dekabristen. Tegen het einde van de middag transfer naar het treinstation waar we de trein nemen richting Krasnojarsk. Diner en overnachting aan boord van de trein. 
 
Dag 5  Krasnojarsk
Aan het einde van de ochtend arriveert de trein in Krasnojarsk, de derde grootste stad in Siberië. De stad is idyllisch gelegen aan de Jenisej rivier, één van de machtigste Siberische rivieren. De stad werd begin 17e eeuw gesticht als een fort. In 1838 groeide de stad sterk na de vondst van goud in een paar zijrivieren van de Jenisej rivier. In de 20e eeuw stond Krasnojarsk bekend als regio van de gevreesde goelags. Door de ligging van de stad, diep in Siberië, werd Krasnojarsk het centrum van het Russische kernwapenprogramma en was de stad uiterst geheim en is hier dan ook de grootste ondergrondse plutoniumreactor ter wereld te vinden. Gedurende de rondleiding zien we de meest interessante plaatsen zoals het Miraplein, vanwaar we een goed zicht hebben op de rivier en de 19e-eeuwse Trans-Siberische spoorwegbrug. We maken een wandeling over de boulevard en zien diverse monumenten, oude straten en de Paravskeva Pyatnitsa kapel. We bezoeken het Regionaal Museum. Het museum dat geopend is in 1889, is gevestigd in een opvallend gebouw dat een oude Egyptische tempel uitbeeld. Vandaag de dag herbergt het museum een rijke collectie van meer dan 400.000 archeologische en etnografische voorstellingen. Het etnografische gedeelte laat de manier van leven zien van de sjamanen uit verschillende stammen. Diner en overnachting in Krasnojarsk.
 
Dag 6 – Krasnojark  Stolby
Deze morgen neemt een rit met de kabelbaan ons mee naar het hoger gelegen parkcomplex Bobrovy Log, vanwaar we al een prachtig zicht hebben over het Stolby Natuurreservaat. Vanaf hier gaan we verder het reservaat in, waarbij we een wandeling maken van ongeveer 3 km. Met meer dan 470 km² is er een grote diversiteit aan flora en fauna en vormen de gigantische vulkanische rotspartijen tot 100 meter hoog, genaamd "Stolby" een van de hoogtepunten van dit gebied. Veel van deze rotsformaties hebben zeer bijzondere vormen. Met de kabelbaan gaan we hoger waar we een prachtig panorama hebben op het Nationaal Park Stolby. Overnachting in Krasnojarsk.
 
Dag 7 – Krasnojarsk – Divnogorsk – Shushenskoe
Na het vroege ontbijt reizen we verder naar het zuiden van Siberië. Via Divnogorsk rijden we verder en passeren het grote Krasnoyarsk stuwmeer en zien daarbij één van de grootste dammen ter wereld gebouwd in 1972. Met een lengte van zo’n 400 km voorziet het stuwmeer Krasnojarsk en zijn omgeving van elektriciteit. De damwand is maar liefst 245 hoog en 1.070 meter lang! Een mooie tocht door het Sayan gebergte brengt ons naar Abakan, de hoofdstad van de republiek Khakassië. Na de lunch rijden we verder naar Shushenskoe, een traditioneel Siberisch dorp, dat u doet denken aan de 19e eeuw, waar de straten en huizen het boeren plattelandsleven uitstralen. Overnachting in Shushenskoe.
 
Dag 8 – Sushenskoe – Kyzyl
In de ochtend brengen we een bezoek aan het etnografisch museum Shushenskoe. Tot de voormalige inwoners van het museumdorp behoort Vladimir Lenin, die hier tussen 1897 -1900 ondergedoken zat. In het museum zien we o.a. enkele boerenwoningen, winkels, tavernes en een gevangenis. Na een mooie rit van zo’n 330 km door de westelijke Sayan, komen we aan in de republiek Tuva. Hier zullen we overnachten in de hoofdstad Kyzyl, een slaperig stadje waar in de winter de temperatuur kan zakken tot -50 graden Celsius. Overnachting in Kyzyl.
 
Dag 9 – Kyzyl
Deze morgen beginnen we met een stadstour door Kyzyl, waarbij we de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder het centrale plein met het parlementsgebouw en enkele monumenten te zien krijgen. Interessant is het bezoek aan de Boeddhistische Tempel en de sjamanistische kliniek. Kyzyl wordt ook wel het middelpunt van Azië genoemd en daarom staat er in het centrum het “Centrum van Azië Monument”, dat wij zullen bezoeken. Na de lunch bezoeken we de lokale markt om vervolgens verder te gaan naar de heilige bron, genaamd Kundustug Arzhaan voor helende krachten. Verder naar het yurtenkamp gelegen aan de oever van de Biy-Khem rivier waar we zullen dineren. Overnachting in Kyzyl.
 
Dag 10 – Samagaltai 
In de ochtend bezoeken we het Nationaal Museum van Tuva. Gedurende de rondleiding krijgen we beter inzicht in de cultuur, geschiedenis en bevolkingsgroepen van de regio, waaronder de Kyzyl en de Russen. Ook is er veel te vinden over Arzjan 2, beter bekend als de Vallei der Koningen, een archeologische vindplaats in de buurt van de stad. Een hoogtepunt van dit museum is de enorme expositie van het Scythisch goud, dat we tijdens de rondleiding te zien krijgen. Een rit van ongeveer 3 uur neemt ons mee naar Samagaltai, de voormalige hoofdstad van de republiek. Na aankomst brengen we een bezoek aan een nomadenfamilie. U krijgt de gelegenheid een kijkje te nemen in het dagelijks leven, waarbij eten, muziek en paardrijden centraal staan. Overnachting in Kyzyl.
 
Dag 11 – Kyzyl – Tanzybey – Minusinsk – Abakan 
Na het ontbijt reizen we verder naar Tanzybey, een rit van ongeveer 360 km. Onderweg nuttigen we een eenvoudige lunch bij een lokale familie. Vervolgens rijden we verder naar het historische Minusinsk, een monumentale stad met oude architectuur. Elke straat hier wordt gekenmerkt door een historische gebeurtenis vooral in het oude deel van de stad. Het is een groene en schone stad met oude koopmanshuizen. Het nieuwe gedeelte van de stad heeft veel moderne gebouwen en winkelcentra. De stad biedt een rijke diversiteit aan architectuur en ontwerp. Tijdens de stadstour bezoeken we o.a. de Verlosserkerk. Interessant is de lokale markt waar Minusinsk tomaten verkocht worden, waarvan de grootste variant in 2010 maar liefst 2 kg woog. Na een kort bezoek aan het lokale museum rijden we verder naar Abakan. Rond de stad bestonden van 1943 tot 1953 verschillende goelags, waar de dwangarbeiders vooral werden ingezet voor de delving van steenkool en goud, de bouw van aardolieverwerkend kombinaat en houtwinning. Overnachting in Abakan. 
 
Dag 12 – Abakan
Vandaag volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht en neemt u afscheid van dit ongerepte stuk Rusland. 
Tijdens uw 12-Daagse Nederlandstalige rondreis Siberië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Irkoetsk - Hotel Irkutsk

Hotel Irkutsk

Dit hotel ligt aan de oever van de rivier de Angara op een steenworp van het centrum. Vanuit het hotel heeft u een mooi zicht over de stad en de rivier.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een restaurant, wellness, stomerij, en een business center.

 

Kamers:

De kamers van het hotel zijn netjes ingericht en voorzien van alle benodigdheden zoals telefoon, satelliet televisie, gratis wifi en minibar. De badkamers zijn voorzien van toilet, bad en of douche.

TREIN

Irkoetsk - Nachttrein Irkoetsk - Krasnoyarsk

Krasnojarsk - Hotel Krasnoyarsk

Hotel Krasnoyarsk

Dit hotel is gelegen aan het theaterplein en biedt een panoramisch zicht op de Yenisey rivier en het Stolby Natuur Reservaat.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige lobbybar, een restaurant, sauna, solarium, stomerij, en een business center.

 

Kamers:

De kamers van het hotel zijn netjes ingericht en voorzien van alle benodigdheden zoals airco, telefoon, satelliettelevisie, gratis wifii en minibar. De badkamers zijn voorzien van toilet, bad en/of douche.

GUESTHOME

Shushenskoe - Guesthouse Shushenskoe

Guesthouse Sheshenskoe

Dit guesthouse is gelegen in het Etnografisch Museum van Shushenskoye.

De tradities van het Russische platteland worden hier in ere gehouden.

 

Faciliteiten:

Het complex beschikt over een receptie, restaurant en de kamers zijn ondergebracht in enkele van de diverse huisjes.

 

Kamers:

De kamers zijn simpel maar netjes ingericht en voorzien van een badkamer met bad en of douche en toilet.

Kyzyl - Hotel Azimut Kyzyl

Hotel Azimut

Azimut Hotel Kyzyl ligt vlakbij het stadpark en de rivier. Het is een modern hotel voorzien van alle hedendaagse gemakken.

 

Faciliteiten:

Het hotel is voorzien van een ruime receptie met lobbybar, welnesscentrum, restaurant, business center en wifi.

 

Kamers:

De kamers zijn ruim en modern ingericht. De kamers zijn voorzien van wifi tv, minibar, waterkoker en airconditioning. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet. 

Abakan - Hotel Asia Abakan

Hotel Asia

Hotel Asia is een modern hotel gelegen in het centrum van Abakan op wandelafstand van de meeste bezienswaardigheden.

 

Faciliteiten:

Tot de faciliteiten behoren een 24-uurs receptie, een gezellige bar en een restaurant met Europese en Aziatische gerechten.

 

Kamers:

De kamers zijn ruim en modern ingericht. De kamers zijn voorzien van wifi, tv, minibar, waterkoker en airconditioning. De badkamer is voorzien van een bad of douche en toilet. 

 

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html 
 


Visumverzorging voor Rusland - Belgische nationaliteit

Laat uw visum voor Rusland door Sovjet Reizen verzorgen, een verstandige keuze! Zo bent u er zeker van dat uw visum correct en binnen de termijn afgegeven wordt. 

Upgrade nachttrein 1e klas couchette

Upgrade nachttrein 1e klas couchette

Upgrade 1e klas couchette nachttrein traject Irkoetsk - Krasnoyarsk

Upgrade 1e klas couchette nachttrein traject Irkoetsk - Krasnoyarsk